1. Wat zijn dynamische energieprijzen?

Uw digitale meter kan de elektriciteit die u van het net afneemt registreren per kwartier. Dit maakt het mogelijk om te kiezen voor een dynamisch elektriciteitscontract bij uw energieleverancier.

In een dynamisch contract wordt de prijs voor de energiekost per uur bepaald op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

Omdat deze prijzen per uur normaal gezien een dag op voorhand gekend zijn, kan u op basis van deze prijzeninformatie uw verbruik hierop afstemmen. Afhankelijk van de mogelijkheden kan u het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zoveel mogelijk laten samenvallen met de uren waar lagere prijzen voor gelden (bv. laden elektrisch voertuig, warmtepomp, wasmachine). Zo kan u de energiekost op uw factuur verlagen.

Wanneer u kiest voor een dynamisch geprijsd contract, wordt u overgeschakeld op een meetregime waarin gegevens op kwartierbasis worden uitgelezen uit uw meter. Uw energieleverancier zal ervoor zorgen dat u op dit meetregime wordt overgeschakeld. Bij dit type contract wordt u verondersteld om actief bezig te zijn met uw elektriciteitsverbruik en om bereid te zijn om dit verbruik af te stemmen op de prijzen per uur, of om minstens een verbruiksprofiel te hebben dat afwijkt van het gemiddelde (bv. hoog verbruik tijdens de nacht en laag verbruik overdag, wat afwijkt van het gemiddelde van laag verbruik 's nachts en hoog verbruik overdag).


Een gezin of bedrijf dat veel verbruikt op momenten met hoge prijzen per uur loopt bij dit type contract namelijk het risico om een hogere energiefactuur te krijgen. Toepassingen aangesloten op de gebruikerspoort van de digitale meter zullen het in de toekomst mogelijk maken om het verbruik automatisch te sturen op basis van de actuele energieprijs.  

2. Welke energieleveranciers bieden dynamische tarieven aan?

Momenteel biedt in België enkel ENGIE sinds ruim een jaar dynamische contracten aan voor elektriciteit. Het is dus (nog) niet mogelijk om een dynamisch contract af te sluiten voor gas.


Het is waarschijnlijk dat in de toekomst ook andere leveranciers zo'n contract gaan aanbieden, maar de coronacrisis heeft een rem op die ontwikkeling gezet. Ook de uitrol van de digitale meter is nog niet rond, eenmaal die wijder verspreid is zouden dynamische elektriciteitscontracten in een stroomversnelling kunnen raken.


Energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten moeten binnenkort verplicht een dynamische elektriciteitsprijs aanbieden. Het gaat daarbij om Engie, Luminus, Eneco, TotalEnergies en Mega. Het kan bovendien enkel bij huishoudens met een digitale meter.

3. Is een dynamisch contract iets voor mij?

De combinatie van PV zonnepanelen + thuisbatterij + dynamisch contract kan heel wat besparingspotentieel biedenIn principe kan elke Vlaming met een digitale meter (die geen exclusief nachttarief heeft) overstappen op een dynamisch contract. Je hoeft dus geen zonnepanelen te hebben.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een dynamisch contract voor iedereen ook even interessant is. Het is namelijk vooral aantrekkelijk voor mensen die actief met hun stroomverbruik bezig zijn en/of energieverslindende apparaten hebben. Denk dan aan een elektrische auto, een warmwaterboiler of warmtepomp. Als jij je auto systematisch oplaadt op een moment dat de prijzen erg laag staan, kan een dynamisch contract voor jou financieel interessant zijn. Volgens ENGIE kan iemand met elektrische wagen en een verbruik van ongeveer 7000 kWh per jaar, tot gemiddeld 15% besparen met hun dynamische tarief.
Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vindt dynamische prijscontracten een erg voordelige oplossing. "Voorbeelden uit het buitenland tonen duidelijk aan dat gezinnen met een dynamisch prijscontract een lagere totaalfactuur hebben.", gaf zij aan in een commissievergadering van het Vlaams Parlement in januari 2022.
Dit natuurlijk op voorwaarde dat je de energieprijzen in de gaten houdt en je verbruik er op afstemt. Onze Bliq HEMS oplossing zal dit volledig automatisch voor u beheren en uitvoeren. ENGIE publiceert elke dag om 14u de prijzen voor de volgende dag op hun website. De digitale meter zal op dat vlak hopelijk bijkomende mogelijkheden genereren. Het verbruik zou bijvoorbeeld automatisch gestuurd kunnen worden op momenten met lage prijzen.

4. Is de digitale meter noodzakelijk voor een slim energiebeheer?

Digitale meters zijn elektronische meters die de oude mechanische elektriciteits- en gasmeter vervangen. In Vlaanderen gebeurde die overstap officieel op 1 juli 2019.

Het verschil met mechanische meters is dat de digitale meters de meetwaarden van uw energiegebruik zeer nauwkeurig registreren en beschikken over ingebouwde communicatietechnologie. Zo kunnen ze zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen, waardoor bijvoorbeeld ook meterstanden voor facturatie automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder Fluvius.

De digitale meters leveren voordelen op voor u als eindklant. Ze beschikken over gebruikerspoorten (P1 en S1 poort) waaraan toepassingen kunnen gekoppeld worden die u een beter zicht geven op uw dagelijkse gebruik. Ze kunnen ook mogelijkheden bieden om uw elektronische toestellen slim aan te sturen. Zo kunt u zowel energie als kosten besparen.

5. Wat is het nut van een slim energiesysteem?

Een energiebeheersysteem maakt energie besparen éénvoudiger en aangenamer.

Effectief energie besparen en uw energiefactuur naar omlaag brengen vereist een degelijk inzicht in het eigen energiegebruik: hoeveel gebruikt u en wanneer? Energiebeheersystemen laten uw energiegebruik overzichtelijk zien en kunnen helpen doelen te stellen en te bereiken. U kan bijvoorbeeld onmiddellijk het effect zien als u de verwarming een graadje lager zet of de verlichting uit doet. Ook sluipverbruik is makkelijker te traceren.

Momenteel krijgt u maar één keer per jaar een overzicht van uw energiegebruik via uw jaarlijkse afrekening. Via BLIQ weet u sneller wat u effectief verbruikt en wat u produceert. Zo weet u al van tevoren wat u te wachten staat en krijgt u geen onverwacht hoge energiefactuur meer.

6. Welke zijn de compatibele batterij omvormers waar Bliq mee werkt?

De Bliq Smart Battery Control is compatibel met je thuisbatterij als de omvormer van je batterijsysteem in de lijst staat. Staat jouw omvormer er niet bij? Geen paniek, contacteer ons om te weten of deze weldra beschikbaar zal zijn.

Bliq compatibele omvormers:
-Growatt
-Huawei
-Solax
-Solis
-Kstar
-SolarEdge

7. Case1 - Retrofit opstelling - U hebt reeds zonnepanelen

Als eerste voorwaarde om met een slim energiebeheer te werken moet u beschikken over een digitale meter. Een tweede voorwaarde is dat uw energieleverancier een dynamisch energiecontract kan aanbieden, zoniet kan u steeds overschakelen naar dynamic van energieleverancier Engie. Na een kort vrijblijvend bezoek ter plaatse zullen wij u informeren over onze slimme energiebeheer oplossing.  Wij zullen een Huawei thuisbatterij (capaciteit volgens uw behoeften) met bijhorende Huawei hybride omvormer of Huawei retrofit voorstellen. Dit alles wordt aangevuld met de Bliq hardware en software. Wij voorzien de installatie en operationele werking en bezorgen u hiervoor een offertevoorstel.

8. Case2 - U hebt reeds zonnepanelen met thuisbatterij

Als eerste voorwaarde om met een slim energiebeheer te werken moet u beschikken over een digitale meter. Een tweede voorwaarde is dat uw energieleverancier een dynamisch energiecontract kan aanbieden, zoniet kan u steeds overschakelen naar dynamic van energieleverancier Engie. Een derde voorwaarde is dat uw thuisbatterij omvormer in het lijstje staat met compatibele omvormers (zie FAQ 6). Na een kort vrijblijvend bezoek ter plaatse zullen wij u informeren over onze slimme energiebeheer oplossing met de Bliq hardware en software. Wij voorzien de installatie en operationele werking en bezorgen u hiervoor een offertevoorstel.

9. Hebt u nog een andere vraag? Stel ze ons AUB